2015. máj. 09., szombat 21:54

Sántha István kapta 2015-ben a Magyar Felfedező Nagydíjat

2015. május 9-én, a Felfedezők Napján harmadik alkalommal adta át a Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány a Magyar Felfedező Nagydíjat. Az elismerést a kuratórium Sántha Istvánnak, nemzetközi hírű szibériai expedíciós tevékenysége, kulturális örökségfeltáró munkája, a dél- és kelet-szibériai népek között végzett szociálantropológiai terepi kutatásai elismeréseként ítélte oda. Az oklevelet Dr. Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára és Dr. Nagy Balázs a Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány kuratóriumának elnöke adta át.

A tajga világában, vadászó-gyűjtögető népcsoportok megismeréséért

Magyar kutatók nyomában indult Közép-Ázsiába és Szibériába még egy negyedszázaddal ezelőtt. Távolról szemlélve romantikus vidékekre, ahol Almásy György és Diószegi Vilmos egykori expedícióinak helyszínein mélyült el a terepkutatásban. Rendszeres feltáró kutatóútjai révén a sztyeppei és tajgai népek, a mai vadász-gyűjtögető és állattartó társadalmak terepi elemzésével vált nemzetközi hírű kutatóvá. Geográfus, térképész és kulturális antropológus diplomával is rendelkezik, s szociálantropológusként hosszú éveket töltött a Bajkál-tó környéki szibériai tajgában. Eleinte az ehirit-burjátok társadalomszerveződését kutatta, de szinte párhuzamosan a szomszédos evenkik életét is vizsgálta. Számos dél-szibériai népcsoport között tevékenykedve a kulturális kontaktusok szerepét, a kommunikációs stratégiákat, helyi sámánista szokásokat, a sajátos környezetből fakadó életvitel jellegzetességeit elemzi. Olyan helyeken és közösségekben, ahová rendkívül kevés kutató jut el: vizsgálatai ezért valóban úttörőek, értékteremtőek, s a begyűjtött ismeretanyag alapvetően járul hozzá e népcsoportok életének, kulturájuk megértéséhez. A kizárólag hosszú terepkutatással megvalósítható vizsgálatok ugyanakkor a többségi társadalommal – vagy épp a környező etnikumokkal – folytatott gazdasági és szellemi küzdelmet is feltárják.

Nevéhez számos könyv, térkép, film, fotógyűjtemény kapcsolódik – olyan helyszínekről származó ismeretek gyűjteményeiként, melyek kutatása napjainkban sem gyerekjáték, s az innen rendelkezésre álló tudásunk megalapozása igen jelentős részben Sántha István érdeme.

Felfedezők Napja – ahol az Erő, a Kitartás és a Tudomány találkozik

A Felfedezők Napja megrendezésével a szervező Földgömb magazin alkotóinak célja felhívni a figyelmet a kuta­tó­expedíciók fontosságára, az expe­dí­ciók tudományos gyökereire, egyúttal kedvet és érdeklődést ébreszteni a jövő generációjában a ­tu­do­má­nyos kutatómunka iránt, megmutatni a feladat szépségét, izgalmát! A Felfedezők Napja – az előadásokon, bemutatókon túl – a földrajz ünnepe, egy igazi családi fesztivál, mely nem múlhat el játékok és sok-sok nyeremény nélkül!

banner 7PROBA 2014

Filmdzsungel tv

banner 2014 pedaloca

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon