2015. április 29., szerda 00:12 — Hírek

Atlantiszt keresve valóban Santorini szigete a kulcs?

És a minószi civilizáció eltűnése is Santorinihez köthető?

Az égei-tengeri Santorini Földünk egyik legismertebb vulkánszigete, egyben a történelem egyik legpusztítóbb vulkánkitörésének helyszíne. E késő bronzkori, 3600 évvel ezelőtt történt kitöréshez sokan hatalmas cunámit, ennek következtében a Krétán virágzott minószi civilizáció pusztulását kapcsolják, magához Santorinihez pedig – Platón nyomán – a legendás Atlantisz „elsüllyedését”.

Való igaz, az ásatások során feltárt Akrotiri vastag tufarétegekkel fedett romjai egy virágzó kultúra, a minószi civilizáció pusztulásáról vallanak. Ám amint az elmúlt 15 évben a régészek, történészek egy részének nézetével szemben bebizonyosodott, a kitörés vagy 150 évvel megelőzte a krétai székhelyű minószi kultúra hanyatlását, másrészt a vulkanológusok felismerték, hogy Santorini szigete ciklusos tűzhányótevékenységet, benne több beszakadást, ún. kalderaképződést mutat, amelyek közül a minószi kitörés csak a legutolsó volt.

Mi a mai álláspont a híres kitörés menetével és az egykori vulkánsziget felszínalakulásával kapcsolatban? Az előadó is részt vesz abban a jelenleg folyó kutatásban, amely az egykori vulkánszigetet rekonstruálja. Egy, már korábban létezett, de kisebb kalderaszigetet, tengeröböllel, s benne egy korabeli vulkánszigettel – talán valóban a legendás Atlantisszal… A kérdésekre a válaszokat a Felfedezők Napján Karátson Dávid vulkanológussal keressük az emeleti előadóban 12.00-kor!

banner 7PROBA 2014

Filmdzsungel tv

banner 2014 pedaloca

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon